News & Updates

Home » wonen » Glas in lood op maat gemaakt

Glas in lood op maat gemaakt

Glas in lood is niet ontstaan omdat mensen het zo mooi vonden. Het was noodzakelijk, omdat in vroeger tijden grote ramen niet van glas konden worden voorzien. Dit soort grote stukken glas konden simpelweg niet worden gemaakt. Daarom werd er in het raam een raster van lood gezet, waarin kleinere raampjes konden worden gezet. Soms werd er gebruik gemaakt van gekleurd glas, maar de vorm was vrij standaard: het waren uitsluitend rechthoekige vlakken. Pas later werden het ware kunstwerken.

Hoe wordt een glas in lood raam gemaakt?

Het maken van een glas in lood raam is een secuur werk. Het glas moet in kleine onderdelen worden gemaakt, soms gebrandschilderd voordat het in het loden frame kan worden gezet. Omdat een glas in lood raam in normale constructie niet zo stevig is, wordt vaak gebruik gemaakt van een stalen kern in een aantal doorlopende loodlijsten in het patroon. Deze worden om die reden speciaal in het raam aangebracht. Natuurlijk moet een raam waterdicht zijn. Een glas in lood raam wordt daarom voorzien van kit tussen het glas en het lood. Hiervoor wordt geen gewone stopverf gebruikt, maar stopverf waaraan lijnzaadolie is toegevoegd. Dit wordt glas in lood kit genoemd.

Waar vind je de mooiste ramen?

Het ligt voor de hand dat vooral kerken de mooiste glas in lood ramen hebben. Deze gebouwen zijn vaak al eeuwen oud. De ramen werden vaak al bij de bouw aangebracht. De afbeeldingen werden meestal op de ramen gebrandschilderd zodat ze qua kleur langdurig mooi blijven. Daarom zie je op de ramen van oude kerken vaak de prachtigste afbeeldingen, meestal van Bijbelse figuren of gebeurtenissen. Maar ook in monumentale woningen en andere panden vind je glas in lood ramen. Deze ramen werden ook vaak al eeuwen geleden, bij de bouw van het huis, aangebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website