News & Updates

Home » wonen » Verlichting & lichtplan: voor de mooie sfeer thuis!

Verlichting & lichtplan: een inleiding.

Verlichting is een van de belangrijkste dingen op het gebied van woninginrichting. Hoewel het veel aandacht krijgt, is het eigenlijk een van de laatste dingen die je moet aanschaffen thuis. Waarom? Omdat je huis eerst in orde moet zijn voordat je er lampen in gaat zetten. Lampen zijn een van de weinige dingen die je niet zomaar kunt veranderen, vooral als het gaat om lampen die op een punt gefixeerd zijn.

Lichtplan opzetten

Verlichting klinkt misschien erg vanzelfsprekend, maar er valt nog een hoop mee te doen! Speciale lichtarchitecten worden weleens ingehuurd om er 100% zeker van te zijn dat het licht de perfecte sfeer uitstraalt. Ook met fotografie is het heel belangrijk dat elk beetje licht perfect valt! Daarom dat een foto uit een tijdschrift er vaak veel mooier uitziet dan jouw standaard kiekjes: elk klein stukje lichtinval wordt in een fotostudio gecontroleerd: meer licht, minder licht… Zelf een goed lichtplan maken is misschien niet altijd even makkelijk, omdat je precies moet weten waar je naar moet kijken en wat je ook precies wilt. Klinkt misschien erg simpel, maar veel mensen vergissen zich daar lelijk in! Daarom wordt er ook vaak een interieur stylist in de arm genomen om dit probleem op te lossen.

Maar goed, om een beetje te helpen: een lichtplan bestaat vooral uit drie soorten licht: basislicht, direct licht en sfeerlicht. Basislicht of algemeen licht zorgt ervoor dat de ruimte goed zichtbaar is: meestal is dat de zon of een grote plafondlamp of plafonnière. Hanglamp kan ook, maar zo maak je het wel ingewikkelder. Daarnaast heb je het directe en het indirecte licht. Direct is meestal de leeslamp (tafellamp of vloerlamp) en indirect geeft vooral sfeer aan een plek. Dat wordt daarom ook het sfeerlicht genoemd. Het maken van een goede combinatie kan erg lastig zijn, maar met de hulp van een goede interieur stylist kun je niet alleen overdag, maar ook voor ‘s avonds een prachtige sfeer creëren, net als in de films!

Soorten lampen

Tegenwoordig heb je eindeloos veel mogelijkheden qua verlichting zodat het meer een spel wordt tussen licht en donker, en, is de gloeilamp allang niet meer in. Sterker nog, ze worden binnen niet al te lange tijd verboden! Hoewel het verbod enigszins betwistbaar is (het zet geen zoden aan de dijk, of het brengt de vrijheid in keuze in het geding bijvoorbeeld), staat wel vast dat er meer energiezuinige alternatieven bestaan: de spaarlamp gebruikt veel minder stroom en gaat ook nog eens veel langer mee: letterlijk jaren! Vroeger waren spaarlampen van die lelijke glazen potjes, maar dat klopt allang niet meer, je hebt ze in vele verschillende soorten en maten (tegenwoordig kun je ze net zo klein als een pingpongballetje geworden!) bij Conrad Verlichting (klik op lampen, ze hebben er echt veel daar!). Dit soort lampen worden vooral bij hanglampen gebruikt.

Soorten lichtbronnen

Naast de gloeilampen en spaarlampen heb je de halogeenlampen als lichtbron. Halogeenlampen bestaan in twee soorten: hoogspanning en laagspanning. Voor het laatste heb je een transformator (trafo) voor nodig. Deze heeft als voordeel dat de verlichting geen last van knippering hebt, want “gewone” lampen gaan eigenlijk 50 keer per seconde aan en uit, wat af en toe niet altijd even lekker leest (je hersens raken een beetje van slag als het de hele tijd licht en donker wordt, maar omdat het allemaal zo snel gaat, merk je het niet meteen). Voor meer over laagvolthalogeen kun je op Conrad kijken (klik op lichtsystemen en dan op halogeensystemen).

De hoogvolthalogeenlampen zijn wat meer populair, omdat je er geen trafo voor nodighebt en omdat het voor een goede sfeer zorgt. Ze zijn lekker compact en kunnen een bepaald gebied “in de spotlights” zetten. Natuurlijk heb je nu wel het geknipper, maar als je er nooit echt last van hebt gehad, hoeft het niet zo veel uit te maken. Let er wel op dat deze ook langzamerhand uit de winkels worden gefaseerd (en dus verboden). Je hebt ze wel in spaarlamp vorm, maar dan moet je er wel op letten dat deze niet altijd dimbaar zijn. Je hebt wel dimbare halogeen spaarlampen, maar die zijn dan weer een stuk duurder. Voordeel is wel dat ze veel minder heet worden dan de traditionele halogeenlampen. Bij Conrad kun je de mogelijkheden vinden op het gebied van halogeen verlichting. Bij Wehkamp Verlichting kun je leuke lampjes vinden voor een schappelijke prijs, ze zien er ook nog eens leuk uit! Ook voor vloeren kun je online kijken. Voor een Gietvloer Utrecht bijvoorbeeld.

Het armatuur van een lamp.

Hoewel je het woord armatuur nooit gebruikt, is het toch een term om rekening mee te houden. Een armatuur wordt ook wel de draagconstructie voor de lichtbron genoemd. Vaak heeft deze een fitting met daaraan de lichtbron als de gloeilamp, spaarlamp of halogeen lamp. Deze draagconstructie, of armatuur bestaat in verschillende vormen. Naast tafellampen en lampen die je aan de muur kunt bevestigen, bestaan er ook hanglampen en vloerlampen. De hanglampen zijn vooral bedoeld om licht over de hele kamer te geven. Ze kunnen erg groot zijn en bepalen het licht van de hele kamer. Qua lichtintensiteit kun je hier veel mee variëren: felle verlichting betekent voor al activiteit, serieus, strak en recht-door-zee, terwijl wat meer gedimde licht zorgt voor een wat minder formele sfeer tot intieme sfeer. Je kunt zelfs hiermee iets mysterieus creëren, denk maar aan je ontgroening bij het Corps!

De kleur van je muren spelen hier ook een belangrijke rol in. Wit past over het algemeen erg goed bij alles, want de kleur van je verlichting kun je tegenwoordig erg goed bepalen, en het is erg strak en “schoon”, maar als je een wat knusser accent aan jouw huis wilt geven, kun je wat gaan experimenteren met verschillende materialen of kleuren verf! Wat een beetje romantiek kan uitstralen zijn de wat warmere kleuren als rood en geel samen. Niet van dat felle oranje natuurlijk, maar meer richting terracotta bijvoorbeeld. Een goede hanglamp hangt eigenlijk een beetje van je eigen smaak af. Hou je van strak design? Wil je meer iets in retro-stijl? Of misschien iets antieks? Je kunt het allemaal online vinden!

Als je wat meer accenten op bepaalde plaatsen wilt geven, zoals bijvoorbeeld alleen bij de bankstel, zodat er weer in de kamer een beetje een knus sfeertje ontstaat, kun je kijken bij de vloerverlichting. Je kunt je hanglamp dan wat dimmen en meer de nadruk leggen op waar jullie twee nu zitten. Op die manieer creëer je een beetje het idee van een “eilandje” zeg maar!

Natuurlijk kan het ook voor de wat praktischer redenen ook: anders kun je gewoon niet makkelijk lezen! Ook bij de webwinkel van Apartdesign.nl hebben ze leuke uiteenlopende soorten van ultra-hippe, exclusieve verlichting tot bijna mysterieus! Als je een beetje een idee wilt hebben wat er allemaal op de markt is, kun je ook bij de afdeling Verlichting van Wehkamp terecht. Ze hebben daar een uitgebreide collectie aan allerlei verschillende soorten lampen! Wil je wat vloerverlichting voor een goede prijs vinden, die er toch nog eens leuk uitziet, dan is Wehkamp: Verlichting een hele goede keus!

LED Verlichting: het nieuwste van het nieuwste!

Als je echt iets in huis wilt hebben dat cutting edge technology, of het nieuwste van het nieuwste is, dan moet je eens kijken naar de LED verlichting. Misschien ken je de LED-jes al als kleine computerlampjes die af en toe knipperen? Tegenwoordig heeft men ze veel feller kunnen maken zodat je ze ook in een zaklantaarn kunt gebruiken! Ze verbruiken nog minder stroom dan spaarlampen en gaan nog veel langer mee! Nadeel van die zaktaarnlampjes is dat het licht nogal kil is, maar gelukkig hebben wij daar tegenwoordig verschillende kleuren LEDs voor. Dat zorgt ervoor dat je zelf de kleuren van het licht kunt bepalen in de kamer naar gelang je gemoedstoestand: blauw voor ultra-hip of high-energy, of meer richting geel of rood als je iets romantischer wilt. Als je enigszins technisch bent aangelegd, kun je deze LED-jes zelfs op geluid laten reageren zodat je een leuk disco-effect krijgt. Ook de lichtsterkte kun je aanpassen, zodat de mogelijkheden eindeloos zijn! Meer over LED verlichting kun je vinden op de website van Conrad (klik op inbouwverlichting).

Ze hebben het ook nog andere leuke toepassingen op gevonden, zoals de LED-vaas van hierboven, een vaas die door middel van RGB-LED technologie in verschillende kleuren kan veranderen, ziet er erg hip en mooi uit: met of zonder bloemen!

Wifi LED lampen kunnen worden bediend met een app op je smartphone of tablet! Met een creatieve implementatie van deze vorm van verlichting is het bijvoorbeeld mogelijk om de lampen te laten knipperen wanneer je een nieuwe email ontvangt. Welkom bij het Internet of Things!

Buitenverlichting

De verlichting binnen is natuurlijk belangrijk, maar ook licht in de tuin is prettig. Lampen koop je bijvoorbeeld online bij een lampenwinkel. Buitenverlichting en tuinlampen koop je ook online.

Kantoorverlichting

Op zoek naar duurzame plafondlampen voor uw werkplek of kantoor? Vindt nu professionele kantoor verlichting of verlichting voor uw thuiswerkplek die voldoen aan wettelijke richtlijnen en arbo-eisen via Kantoor verlichting Nederland.

De zon: ook een belangrijke lichtbron!

Hoewel fotografen niet altijd even blij zijn met zonlincht, zeker niet bij model fotografie, is de zon toch een heel belangrijke lichtbron die je niet mag wegdenken! Naast het feit dat de zon onmisbaar is voor al het leven hier op aarde, zorgt het ook voor een mooie bruine huid, en het voorkomt depressies. Ga maar eens een keertje naar Spanje, waar de zon veel feller schijnt: het brandt je depressies in no time weg! Dat is ook een van de redenen waarom het handig is om veel ramen te hebben: je krijgt meer zonlicht binnen, wat goed voor je humeur is, en het warmt je huis ook goed op tijdens de winter! Met meer ramen krijg je ook een betere gelegenheid om te luchten, ook erg belangrijk! Frisse lucht houdt immers de muffe lucht en de huisstofmijt buiten de deur (sommige mensen zijn daar allergisch voor, dus daar moet je ook rekening mee houden!).

Persoonlijk vind ik veel grote ramen hebben belangrijk, zodat je bijvoorbeeld toch nog iets van de buitenwereld moet kunnen zien, al was het maar een boompje om je te doen herinneren dat er nog een sprankje hoop van platteland in de stad te vinden is, of voor wat afleiding (moet ook af en toe, je kunt niet altijd blijven concentreren), of gewoon voor de sfeer. Voor architecten is het zonlicht een van de moeilijkste dingen, omdat ze pas weten wat voor effect het zonlicht zal hebben NADAT het gebouw is opgeleverd, maar gelukkig zijn er veel manieren om hier achteraf voor te compenseren, door bijvoorbeeld zonwering of gordijnen bij teveel aan licht te gebruiken. Over het algemeen proberen architecten tegenwoordig vooral om veel open ruimtes en transparantie te maken, dus vaak zul je bij moderne huizen niet zo vaak het probleem van te weinig licht hebben. Bovendien heb je vooral bij nieuwe architectuur altijd wel wat foutjes, omdat de mogelijkheden zo eindelooooos zijn! Daarom duurt het altijd jaren voordat je huis qua verlichting en vooral qua inrichting helemaal in orde is, maar dat hoort bij het leven. Bijna niks gaat zoals het “hoort” te gaan.

Kaarslicht

Nou, als laatste wil ik jullie het kaarslicht natuurlijk niet onthouden, een van de dingen die vooral met knusheid en romantiek wordt geassocieerd. Je hoeft maar de woorden “bij kaarslicht” te zeggen en men weet al meer dan genoeg. Kaarsen zijn tegenwoordig erg makkelijk te krijgen en je hebt ze ook hier in allerlei verschillende soorten en maten. Naast de warmte en de beperkte hoeveelheid licht dat ze uitstralen, straalt het ook iets klassieks, en bijzonders uit. Je komt kaarsen alleen maar tegen bij romantische diners of in de kerk, de plek waar men bidt tot het goddelijke! Ook voor thuis kunnen ze jouw verlichting een extra accent geven. Je creëert er een nog intiemere sfeer mee, vooral als alles (bijna) donker is.

De leukste kaarsen vind ik altijd de kaarsen met geurbrandertje. Je kunt dan met wat water en een lekker ruikende olie een prachtige sfeer creëren, een soort van een ritueel! Als je niet van gepruts met water houdt, heb je nog altijd wierook of geurkaarsen van Rituals Shop. Voor mensen die helemaal niet van dat vuur houden, heb je de oplaadbare kaarsen! Klinkt een beetje bizar, maar je hoeft op die manier nooit meer bang te zijn dat de boel in de fik vliegt! Ze werken immers op batterijen. Nadeel is natuurlijk wel dat het toch niet het echte kaarslicht is, maar dan kun je in ieder geval lekker gaan rollebollen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je tapijt helemaal naar de haaien gaat!

Een ander leuk snufje dat ik had gevonden op huisbesturingstechniek van Conrad zijn de straatsteenlampen. Als je ‘s nachts op straat loopt heb je ze waarschijnlijk weleens gezien, van die lampjes die van kleur kunnen veranderen, midden op straat! Op de nieuwe winkelplein van Delft hebben ze er een paar van, en nu kun jij het ook gebruiken om de oprijlaan mooi mee te versieren bijvoorbeeld! Ik weet zeker dat het erg leuk zal aanslaan bij jouw gasten als je een feestje geeft!

Oh ja, om hem te vinden, moet je eerst naar Conrad – In en om het huis gaan en vervolgens op “Buitenverlichting”. Hij staat onder “Inbouwlampen”! Have fun!
Meer over de soorten verlichting in combinatie met het interieur, of voor meer interieur & sfeer tips kun je terecht op www.interieur-tips.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website